HACIBEKTAŞ BELEDİYE BAŞKANLIĞI
İTFAİYE AMİRLİĞİ
GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
Madde 1 – (1) Bu yönetmeliğin amacı; belediye itfaiye teşkilatının kuruluş, görev,yetki ve sorumluluklarını, itfaiye memurlarının niteliklerini, görevde yükselme ve mesleki eğitimlerini,kıyafetlerini, kullanacakları araç, teçhizat ve malzeme ile denetim usul ve esaslarını düzenlemektir.
Kapsam
Madde 2 – (1) Bu yönetmelik, belediye itfaiye teşkilatını kapsar.
Dayanak
Madde 3 – (1) Bu yönetmelik, 5393 sayılı Belediye Kanununun 52 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
Madde 4 – (1) Bu yönetmelikte geçen;
Belediye : Hacıbektaş Belediyesi’ ni
Başkanlık : Hacıbektaş Belediye Başkanlığı’ nı
Başkan : Hacıbektaş Belediye Başkanı ‘ nı
Başkan yardımcısı : Hacıbektaş Belediye Başkan Yardımcısı’ nı (Atama yapıldığında)
İtfaiye Amiri: İtfaiye Amirini
İKİNCİ BÖLÜM
Görev ve Çalışma Düzeni
Bağlılık
Madde 6 – (1) İtfaiye Amirliği, Belediye Başkanına bağlıdır. Başkan, bu görevi bizzat veya görevlendireceği kişi eliyle yürütür.
Görevleri
Madde 7 – (1) İtfaiye teşkilatının görevleri şunlardır;
- Yangınlara müdahale etmek ve söndürmek,
- Her türlü kaza, çökme, patlama, mahsur kalma ve benzeri durumlarda teknik kurtarma gerektiren olaylara müdahale etmek ve ilk yardım hizmetlerini yürütmek; arazide, su üstü ve su altında her türlü arama ve kurtarma çalışmaları yapmak,
- Su baskınlarına müdahale etmek,
- Doğal afetler ve olağanüstü durumlarda kurtarma çalışmalarına katılmak,
- 12/06/2002 tarihli ve 2002/4390 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan, Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik ile verilin görevleri yapmak,
- 5/6/1964 tarihli ve 6/3150sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Sivil Savunma ile ilgili Şahsi Mükellefiyet, Tahliye ve Seyrekleştirme, Planlama ve Diğer Hizmetler Tüzüğü gereğince kurulan itfaiye servisi mükelleflerini eğitmek, nükleer, biyolojik , kimyasal (NBC) maddeleri ile kirlenmelerde arıtma işlemlerine yardımcı olmak,
- Halkı, kurum ve kuruluşları itfaiye hizmetleri ile ilgili olarak bilgilendirmek, alınacak önlemler konusunda eğitmek ve bu konuda tatbikatlar yapmak,
- Kamu ve özel kuruluşlara ait itfaiye birimleri ile gönüllü itfaiye personelinin eğitim ve yetiştirilmesine yardım etmek; bunların bina, araç-gereç ve donanımlarının itfaiye standartlarına uygunluğunu denetlemek ve bu birimlere yangın yeterlilik belgesi vermek ve gerektiğinde bu birimlerle işbirliği yapmak,
- Belediye sınırları dışındaki olaylara müdahale etmek,
- Belediye sınırları içinde bacalara belediyi meclisince tespit edilecek ücret karşılığında temizlemek veya temizlettirmek ve bacaları yangına karşı önlemler yönünden denetlemek,
- Talep edilmesi halinde orman yangınlarının söndürülmesi çalışmalarına katılmak,
- İmar planlarına göre parlayıcı, patlayıcı ve yanıcı madde depolama yerlerini tespit etmek,
- İş yeri, eğlence yeri, fabrika ve sanayi kuruşlarını yangına karşı önlemler yönünden denetlemek, bu konularda mevzuatın öngördüğü izin ve ruhsatları vermek,
Belediye başkanının verdiği diğer görevleri yapmak,
Çalışma düzeni
Madde 8 – (1) itfaiye hizmetleri resmi tatil günleri de dahil olmak üzere 24 saat
esasına göre yürütülür. İtfaiye personelinin çalışma süresi ve saatleri 14/07/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda belirtilen çalışma süre ve saatlerine bağlı olmaksızın, hizmetin aksatılmadan yürütülmesini sağlayacak şekilde Devlet Personel Başkanlığının uygun görüşü alındıktan sonra tespit edilir.
(2) itfaiye personelinin çalışma saatleri vardiyalar şeklinde düzenlenir. Fazla çalışma ücretleri ile ilgili olarak 5393 sayılı kanunda yer alan hükümler uygulanır.
(3) İtfaiye personelinin çalışma süresi her an göreve hazır olarak , 24 saat çalışıp 48 saat istirahat olarak uygulanacaktır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
İtfaiye personelinin görevleri
İtfaiye birim amirlerinin (müdürünün) görevleri
Madde 9 – (1) itfaiye teşkilatında en üst amir itfaiye birim amiridir ve başlıca görevleri şunlardır;
- İtfaiye hizmetleri ile itfaiye destek hizmetlerini bir bütün olarak itfaiye stratejileri doğrultusunda planlamak , yönlendirmek, koordine etmek ve denetleyerek hizmetin ekin ve verimli bir şekilde yürütülmesini sağlamak,
- Personelin hizmet içi eğitimini yaptırmak hizmet verimliliklerini ve mesleki bilgilerini geliştirmek,
- İtfaiyenin su alabileceği açık havuz ve su depoları yapılmasını sağlamak,
- Kamu ve özel kurumlara ait itfaiye kuruluşlarını denetlemek ve işbirliğini sağlamak, talep üzerine eğitimlerini vermek ve gerektiğinde yardıma çağırmak,
- Halkı, kurum ve kuruluşları yangından korunma ve yangınla mücadele konularında bilgilendirmek,
- Binaların yangından Korunması Hakkında Yönetmelikle verilen görevleri yerine getirmek,
Belediye başkanının vereceği diğer görevleri yerine getirmek.
Diğer amirlerin görevleri
Madde 10 – (1) itfaiye teşkilatında hiyerarşik olarak yer alan herkes birim amiri tarafından verilen görevleri yerine getirmekle yükümlüdürler. Bu kişiler kendilerine verilen görevlerin eksiksiz olarak yapılmasından birinci derecede sorumlu olmakla beraber ayrıca personelin disiplin ve düzeninden, tesis, araç ve gereçlerin temizliği, korunması ve göreve hazır durumda tutulmasından belediye başkanına karşı sorumludurlar.
İtfaiye çavuşunun görevleri
Madde 11- (1) birim amiri konumunda olmayan itfaiye çavuşları itfaiye amirine bağlı olarak görev yapar. Kendisine bağlı yangın personeli arasında iş bölümü yapar. Üst amirlerin bulunmadığı olayları sevk ve idare eder.
İtfaiye erinin görevleri
Madde 12 – (1) itfaiye eri; yangın söndürme, araç kullanma ve arama- kurtarma, çalışmalarını yerine getirir; itfaiye hizmet binası ve müştemilatının güvenliğini ,temizliğini, araç-gereç ve teçhizatın bakım ve onarımı ile haberleşme ve yazışma gibi yürütülmesi gereken diğer iş ve işlemleri yapar.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Eğitim ve denetim
Yönetici personelin eğitimi
Hizmetçi eğitimi
Madde 13 – (1) itfaiye personeline; yangın önleyici tedbirler, itfaiye teşkilatının araç gereç ve malzemeleri, söndürücü cihazlar ve kurtarma usulleri, ilk yardım, yangın yerinde araştırma ve inceleme, yangının keşfi, sabotaj ve kundakçılık ile sevk ve idare hususlarında eğitim alabilmeleri için itfaiye yıllık, aylık, haftalık, günlük nazari ve uygulamalı eğitim programları hazırlanır ve uygulanır.
(2) Yıllık eğitim proğramın da yer alan konular, teknolojik gelişmeler ve mahallin özellikleri de dikkate alınarak aylık, haftalık, günlük ders saatlerinde verilecek şekilde ayrı ayrı hazırlanır ve eğitim programı dosyasında muhafaza edilir.
(3) itfaiye teşkilatı personelinin temel ve teknik eğitimlerinde İçişleri Bakanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği, yurt içi ve yurt dışında eğitim merkezi bulunan itfaiye teşkilatları veya üniversitelerin ilgili bölümleri ile bu konuda kurulmuş sivil toplum örgütleriyle işbirliği yapılarak gerçekleştirilir.
(4) Halkı yangına karşı bilinçlendirmek; yangın ve diğer olaylar hakkında bilgilendirmek için basın, yayın ve iletişim araçlarından yararlanılır.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Kıyafet ve Koruyucu Teçhizat
Personel Kıyafeti
MADDE 14- (1) İtfaiye personeli resmi kıyafet giymekle yükümlüdür. Personelin resmi kıyafet giderleri; yazlık, kışlık, harici elbise ve kişisel koruyucu teçhizat da dahil olmak üzere ihtiyaca ve günün şartlarına göre 657 sayılı kanun 211 inci maddesi esas alınarak belediye tarafından karşılanır. Yazlık ve kışlık elbise her yıl, tören elbisesi ise iki yılda bir verilir.
Kişisel Koruyucu Teçhizat
MADDE 15 – (1) İtfaiye personeline 33 üncü maddede belirtilen kıyafetlerin yanında günün teknolojisine ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) veya Avrupa Normları (EN) standartlarına uygun olarak yangın, sel, çığ, nükleer, biyolojik, kimyasal ve benzeri tehlikelere karşı özel teçhizat ve kıyafet de verilir.
Yürürlük
MADDE 16 – İş yönetmelik ilgili mevzuat hükümlerine uyulur.
MADDE 17 – (1) Bu Yönetmelik Hacıbektaş Belediye Meclisinin 03/03/2017 tarih ve 21 numaralı kararı ile oy birliği ile kabul edildi.
MADDE 18 – Bu yönetmelik hükümlerini Belediye Başkanı yürütür.
Ali Rıza SELMANPAKOĞLU Erol ÜNLÜYURT Cafer TEKİN
Belediye Başkanı Meclis Katibi Meclis Katibi